Nykyään on paljon koronavirusta koskevia tietoja, joissa on vaikea navigoida. Alapuolella olemme tiivistäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL ja muiden viranomaislähteiden tiedotukset ja ohjaukset.

Lue aiheet napsauttamalla alla olevia otsikoita...

Mitä sinun tulisi tietää siivouksesta koronaepidemian aikana!

Huhut ja kaupallinen viestintä – mikä on totuus?

Internetissä ja medioissa leviää paljon vahvistamatonta ja virheellistäkin tietoa koronaviruksesta. Monet kirjoituksista on luotu kaupallisissa tarkoituksissa ja niiden kohdalla sosiaalisen median lukutaito on hyväksi. Lue artikkeli.

Luotettavaa tietoa koronaviruksesta ja epidemiatilanteesta Suomessa sekä maailmalla tarjoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja muut viranomaislähteet.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily ilmassa, eivätkä päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.

"Nykytiedot viruksen tartunnasta viittaavat edelleenkin siihen, että tartunta edellyttää hyvinkin läheistä kontaktia. Tartunnan riski satunnaisessa jokapäiväisessä kontaktissa on pieni"’, sanoo terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Lue artikkeli.

Miten tartuntaa ehkäistään?

Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsihygieniasta ja välttämällä lähikontakteja. Lähikontaktien välttäminen tarkoittaa, että et kättele ja pidät 1-2 metrin etäisyyden toisiin ihmisiin. On tärkeä huolehtia tehostetusti käsi- ja yskimishygieniasta. Tehostettu käsihygienia tarkoittaa, että peset käsiäsi huolellisesti ja usein, sekä aina kun tulet ulkoa sisään. Lue käsienpesu- ja yskimishygienian ohjeita.

Siivous ja desinfiointi

Usein tapahtuva siivoaminen ja pintojen desinfioiminen on tärkeää koronaviruksen torjunnassa. Desinfiointiaineet tehoavat koronavirukseen. Desinfioimisesta huolehtiminen auttaa estämään infektion leviämistä. Huolellisella siivouksella, niin kotona kuin työpaikoillakin, estetään epidemiaa leviämästä. Lue yksityiskohtaisia siivousohjeita.

Koronasiivous – mitä se sisältää?

Jotkut siivousyritykset tarjoavat uutta siivouspakettia ns. koronasiivousta, joka on tavallinen ylläpitosiivous, mutta jossa keskitytään erityisesti usein kosketeltavien pintojen puhdistukseen ja desinfiointiin viruksen leviämisen estämiseksi. "Koronasiivous" on kuitenkin tehokasta vain, jos sitä tehdään päivittäin tai useammin!

Päivittäinen ns. koronasiivous on helppo tehdä itse, eikä se vaadi paljon aikaa! Lue lisää alapuolella "Mitä voit tehdä itse".

Mitä voit tehdä itse

Vähän huolellisempi ja useammin toistuva pintojen pyyhkiminen on ihan hyvä asia. Työterveyslaitos on antanut ohjeet siivoukseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Ohjeiden mukaan pinnat tulisi siivota järjestyksessä puhtaista likaisiin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat ja vesihanat, tulee puhdistaa huolellisesti ja usein. Ohjeiden mukaan siivouksessa voi käyttää heikosti emäksistä puhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Lue yksityiskohtaisia siivousohjeita.

Yrityksemme toimipinteet

Vastuullisena siivousyrityksenä haluamme taata asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden erityisesti koronaepidemian aikana. Seuraamme tarkasti viranomaisten antamia ohjeita, ja reagoimme muutoksiin nopeasti. Haluamme palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla myös näissä poikkeavissa olosuhteissa. Yrityksemme toimintaohjeiden lähtökohtana ovat THL:n ohjeet.

Suosituksia asiakkaillemme

Yrityksille
Onko yrityksenne työntekijät siirtyneen etätyöhön? Työtilojen ollessa tyhjillään olisi hyvä aika tehdä toimiston suursiivous ja ikkunoiden pesu. Tilaa nyt toimiston suursiivous niin henkilökunnan on mukava palata puhtaalle työpaikalle kun koronavirus on selätetty.

Kotisiivousasiakkaille
Mikäli tilanne vaatii säännöllisen siivousajan muuttamista, voimme sopia uuden siivousajankohdan. Riski tartuntaan vältetään sillä, että asiakas on siivouksen ajan joko pois kotoa tai toisessa huoneessa.

Jos olet varannut kotisiivouksen ja perheessäsi on flunssan oireita, ilmoitathan heti asiasta. Siivous perutaan tai siirretään myöhemmäksi ilman lisäkuluja.

Katso uuden koronaviruksen tyyppilliset oireet tästä.